28 maart 2025 — 4 min leestijd

Zzp-doktersassistente en medische aansprakelijkheid: weet jij wat er gebeurt als je een fout maakt?

Zzp-doktersassistente en medische aansprakelijkheid: weet jij wat er gebeurt als je een fout maakt?

De meeste doktersassistentes kiezen dit vak omdat ze willen zorgen, ondersteunen en het verschil maken voor patiënten. Of je dat nu in loondienst doet of – ogenschijnlijk – als zzp’er, je werkt met grote verantwoordelijkheid. Maar stel je voor: je maakt een medische fout, en een patiënt houdt daar blijvend letsel aan over. Wat gebeurt er dan? En belangrijker: wie is aansprakelijk?

In de praktijk zijn er steeds meer doktersassistentes die op zzp-basis werken, vaak ingehuurd door huisartsenpraktijken die kampen met personeelstekort. Maar juridisch gezien is dit een constructie die eigenlijk niet is toegestaan. En als er dan iets misgaat, kunnen de gevolgen groot zijn — voor jou, voor de praktijk, én voor de patiënt.

Zzp’er zijn als doktersassistente: mag dat wel?
Laten we er geen doekjes om winden: het werken als zzp-doktersassistente is in de meeste gevallen niet toegestaan. De reden is simpel: er is vrijwel altijd sprake van een gezagsverhouding.

  • Je wordt aangestuurd door de huisarts
  • Je werkt volgens vaste protocollen en in hun HIS
  • Je draait mee in het team en laat je inroosteren
  • Je kunt je werk niet zomaar aan iemand anders overdragen

Volgens de Wet DBA zijn dat duidelijke signalen dat er géén sprake is van zelfstandig ondernemerschap, maar van een dienstverband. Wie toch als zzp’er werkt in deze setting, loopt dus het risico om te worden gezien als schijnzelfstandige — met grote gevolgen bij controle of incidenten.

Wat gebeurt er bij een medische fout?
Stel: je werkt op zzp-basis in een praktijk en je maakt een medische inschattingsfout. Bijvoorbeeld bij een telefonische triage, waardoor een patiënt te laat wordt gezien en blijvend letsel oploopt. Wie is dan aansprakelijk?

Er zijn drie mogelijke scenario’s:

  1. De praktijk is aansprakelijk
    Als blijkt dat je feitelijk geen echte zzp’er bent, maar een schijnzelfstandige, dan kan de praktijk alsnog worden gezien als juridisch werkgever. De praktijk kan dan aansprakelijk worden gesteld voor jouw fout. Echter, als er sprake is van een ondeugdelijke constructie, kan de verzekeraar van de praktijk weigeren om de schade te dekken.
  2. Jij bent aansprakelijk
    Als je wél als zzp’er werkt (en dat als zodanig wordt geaccepteerd), ben je zelf verantwoordelijk voor je handelen. Heb je geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering of dekt je polis de gemaakte fout niet? Dan kun je persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. De financiële gevolgen kunnen in ernstige gevallen oplopen tot tonnen.
  3. De patiënt is de dupe
    In veel gevallen leidt onduidelijkheid over de verantwoordelijkheden tot vertraging in de schadeafhandeling. De patiënt moet dan wachten, krijgt mogelijk te maken met juridisch getouwtrek en ervaart extra belasting bovenop het letsel. En dat is iets wat niemand wil — zeker niet in de zorg.

De realiteit: je kunt als doktersassistente geen echte zzp’er zijn
Er is geen grijs gebied: als je als doktersassistente werkt onder aansturing van een huisarts in diens praktijk, dan werk je in een gezagsverhouding. En dat betekent dat je volgens de wet geen zzp’er kunt zijn in deze functie. De constructie mag op papier dan “zzp” heten, juridisch is het een dienstverband.

Ook al stuur je facturen, bepaal je je eigen tarief en werk je onder een kvk-nummer: als je in de praktijk werkt zoals een werknemer, dan bén je dat ook — juridisch gezien.

Door tóch als zzp’er te werken in deze setting, loop je risico’s die je vaak zelf niet kunt overzien:

Geen dekking bij fouten

Mogelijke persoonlijke aansprakelijkheid

Fiscale naheffingen bij controle

En voor de praktijk: forse boetes en terugvorderingen van loonheffingen

Tot slot: bescherm jezelf en de patiënt
Als doktersassistente draag je zorg voor anderen, maar het is minstens zo belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen. En dat betekent: werken binnen een juridisch veilige constructie, met goede verzekering, heldere afspraken en bescherming bij incidenten.

Het werken als zzp’er in een rol waarin je feitelijk in loondienst functioneert, is een risico. Niet alleen voor jou, maar ook voor de praktijk én de patiënt.

Wil je flexibel werken zonder de risico’s van een schijnconstructie? Dan is werken via een uitzend- of detacheringspartner een veilig alternatief — waarbij alles goed geregeld is, voor iedereen.

Vragen of advies nodig?
Wij denken graag met je mee.

info@haflex.nl

085-2127728

Deel dit bericht:

Bekijk ook eens deze berichten

Sluiten

Vacature alert

Ontvang de nieuwste vacatures van Haflex direct in je mailbox.